U okviru projekta „Lokalni integrisani razvoj“ (LIR) koji primarno finansira Evropska unija (EU), a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH) izabrani su projekti javnih radova u pet jedinica lokalne samouprave koji će omogućiti zapošljavanje 158 socijalno ugroženih osoba u 2017. godini.

Tokom realizacije pet odabranih projekata biće zaposlene osobe koje nemaju zaposlenje duže od 12 mjeseci, što će doprinjeti ekonomskom osnaživanju njihovih domaćinstava. Ukupna vrijednost odabranih projekata iznosi 380.000,00 KM, od čega Evropska unija finansira 250.000,00 KM, a jedinice lokalne samouprave 130.000,00 KM.

Jedna od općina koja učestvuje u ovom programu je i Općina Goražde sa projektom ’’Ekonomsko osnaživanje najugroženije populacije kroz javne radove na području općine Goražde’’. Odabir korisnika projekta izvršen je na osnovu javnog oglasa koji su proveli Općina Goražde, UNDP i Federalni zavod za zapošljavanje.

Javni oglas objavljen je u okviru projekta ''Lokalni integrisani razvoj-LIR’’ koji finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, a javni radovi bit će realizovani uz finansijsku podršku Fedralnog zavoda za zapošljavanje i ‘’Projekta za zapošljavanje mladih – YEP'' koji podržava Švicarska vlada putem JU Služba za zapošljavanje BPK-a Goražde.

Cilj projekta  LIR je podizanje životnog standarda i povećanje socijalne kohezije u BiH, putem inkluzivnog održivog socioekonomskog razvoja. Projektom se nastoji podržati dobro i odgovorno upravljanje, ekonomski razvoj te promocija socijalne inkluzije na lokalnom nivou putem integrisanog lokalnog razvoja, prvenstveno u područjima pogođenim poplavama kao i onim s velikim procentom povratnika i interno raseljenih lica. Projekat se implementira u 21 jedinici lokalne samouprave u BiH,među kojima je i naša lokalna zajednica.

Tim povodom danas je u Velikoj sali Općine Goražde upriličeno potpisivanje ugovora o radu na određeno vrijeme sa 30 lica koja su odabrana na osnovu prijave na Javni oglas nezaposlenim osobama za prijem u radni odnos na određeno vrijeme za učešće u projektu ‘’Ekonomsko osnaživanje najugroženije populacije kroz javne radove na području Općine Goražde.

Lica koja su danas potpisala ugovor o radu u trajanju od 4 mjeseca će kroz program javnih radova vršiti poslove na uređenju i čišćenju vodotoka, lokalnih i nekategorisanih puteva,divljih deponija i održavanje naseljenih mjesta na području općine Goražde. Za pomenute poslove zaposleniku će se isplaćivati plaća u visini minimalne plaće F BiH sa plaćenim porezima za PIO i zdravstvo.

Ukupna vrijednost projekata za područje Općine Goražde iznosi oko 100.000,00 KM,od čega Općina Goražde sufinansira 25.000,00 KM.

Da za njega i njegovu porodicu mnogo znači rad u sklopu Javnih radova istakao je Džafer Bungur tokom današnjeg potpisivanja ugovora – ''Živim sa suprugom i troje djece, nazaposlen sam i ovoj danas potpisani ugovor odnosno rad u sklopu Javnih radova mnogo mi znači, eto ide i radni staž.''

O samom projektu u izjavi za medije načelnik dr.sci. Muhamed Ramović je naglasio – ''Općina Goražde zajedno sa UNDP-om i Službom za zapošljavanje BPK provodi ovaj projekat koji je vrlo važan, a sklopu kojeg će se zaposliti 30 osoba iz osjetljivih kategorija koje su nezaposlene. Njihova obaveza će biti da u radnim grupama daju doprinos u sklopu radova koji su pripremljeni putem Službe za prostorno uređenje, stambeno-komunalne poslove i raseljena lica. Njihov radni odnos traje četiri mjeseca, gdje će biti prijavljeni i biće im uplaćivan radni staž, topli obrok i prevoz i naravno plata. Zahvaljujući projektu zaposlićemo nezaposlene ljude, posebno socijalno osjetljivih kategorija i mislim da je projekat opravdan s te strane, kao i s druge strane jer su nam potrebni radovi posebno kada je u pitanju uređenje obala rijeke Drine, uređenje puteva i niz drugih aktivnosti koje je Služba pripremila. Na Javni poziv se prijavilo oko 90 osoba, Komisija ispred Općine Goražde, Službe za zapošljavanje i UNDP-a je provela proceduru, bilo je i nekoliko žalbi, sve je bilo javno i transparentno i evo danas potpisujemo ugovore i oni već od danas počinju raditi. Ukupna vrijednost projekta je oko 100.000,00 KM, od čega Općina Goražde finansira projekat sa 25.000,00 KM.''